nytt_design_ekrehagen.jpg Nå kan vi stolt presentere ekrehagen.no i ny drakt etter et par ukers arbeid med omleggingen. Siden er nå satt opp mot Movable type 4. Den gamle websiden med alt av innhold fra de siste fire årene vil ikke bli slettet, men være tilgjengelig via lenkeadresse nederst i det nye designet. En stor fordel med omleggingen er at nå kan alt skje online, hvilket gjør det mulig for mange brukere å publisere stoff. Det vil også bli god oversikt over historikk, søk-muligheter og RSS (Really Simple Syndication) eller Atom-abonnement. Elevarbeid får en egen publiseringsside med de samme mulighetene som hovedsiden.

Hovedgrunnen til initiativet til nytt CSS-design på ekrehagen.no er ikke først og fremst utseende på siden, men måten siden driftes på. I tillegg til at det rundt 4 år gamle designet nok er gått litt ut på dato, har det lenge vært behov for en oppgradering angående drifting av nettstedet. Slik det har fungert de siste fire årene, er at webredaktøren har stått for absoloutt alt arbeidet med siden, det være seg det tekniske, designmessige og journalistbiten.

Uten å beskrive for mange detaljer, kan vi kort nevne at publiseringsprosessen tidligere har vært tidkrevende ettersom det har foregått delvis manuelt med hjelp av WYSIWYG-editoren (What You See Is What You Get) DreamWeaver. Med et slikt systeme redigeres først sides originalversjon lokalt på en maskin, og ved publisering, lastes alle endringene opp. Denne ordningen viste seg å være både tid og ressurskrevende på flere måter. En merkbar ulempe var at alt sto og falt på webredaktørens kompetanse og tilgjengelighet samtidig som alt fra start til slutt måtte gjennom en person. Men nå blir det bedre tider! Nå kan mange brukere opprettes og gis tilgang til publisering. Vedlikehold blir nærmest overfødig, for å ta litt hardt i. Ønsker man å endre på designet, trenger man kun å tenke på å endre CSSen.

Et Web CMS (Content Management System) og i ekrehagen.no’s tilfelle, Movable Type, skal drive det nye Ekrehagen.no. Dette er fordelaktig på mange måter og åpner for mange nye funksjoner og muligheter. For det første kan flere brukere publisere online. Alt som skal til er å logge seg inn, skrive, laste opp bilder etc. En times opplæring skulle gi den enkelte tilstrekkelig kompetanse til å publisere.

En annen klar fordel er at Movable Type bl.a. organiserer innleggene i lett tilgjengelig historikk der både søk og stikkordsøk kan benyttes (tag/tags, for dere som er vant med bloggerspråket). Både søk og stikkordsøk kan man abonnere på (RSS, Atom).

Når Movable Type publiserer sider, produseres statiske html-sider. En klar fordel ved dette er at man slipper å overbelaste databasen om trafikken på nettstedet skulle tårne seg opp. I tillegg vil sidene lastes raskere enn om alt måtte gå mot database. Sjansen for dette er nok ikke så stor for ekrehagen.no sin del ettersom vi har et gjennomsnitt på 75 unike besøk daglig og mellom 150 og 250 sidevisninger per dag.

Det nye designet skal også være WC3 validert. Vi har forsøkt å la det nye designet bære med seg en viss gjenkjennelse av det gamle for å ivareta «hjemmefølelsen».