auschwitzgate_small.jpg Søndag 6. april drar 9. og 10. på en 9 dagers temareise med buss til Polen, Tyskland og Tsjekkia med fokus på fredsprosesser, nazismens konsentrasjonsleire, menneskerettigheter, demokrati, kreativitet og kultur. De får bl.a. guidet omvisning på KZ Sachsenhausen, Auschwitz II Birkenau, Auschwitz I, KZ Ravensbrück. De vil også få møte andregenerasjons tidsvitnet Johannes Brattlie.

«Den som glemmer historien, må leve den om igjen»

Dokumentasjonsreisen vil nok på mange måter gi elevene sterke inntrykk fra en tid knyttet til forbrytelser mot menneskeverdet.

wieliczka_saltmine_kinga.jpg I tillegg til minnesmerker fra den 2. verdenskrig, skal de bl.a. besøke de berømte saltgruvene i Wielizca nær Krakow, som står på UNESCOs liste over bevaringsverdige kulturminnesmerker.

En av dagene tilbringer de i Praha der de skal se Praha Borgen, Vitus Katedralen, Den gylne gate, Lillebyen, Karlsbroen, Gamlebyen, Rådhusplassen med det berømte astronomiske uret, Jødekvartalet, Vàclav-plassen med mer.

Fra Praha går turen også til Berlin, men på veien skal de besøke Lidice, en by som ble utslettet etter attentatet på Reinhard Heydrich. Her besøker de museet og minnesmerket.

I Berlin får de en liten bussightseeing, og rester av muren og mange kjente plasser og bygninger er blant attraksjonene.

Les mer om turen på turoperatøren Aktive Fredsreisers nettsider.

Bildekilde: wikipedia.org