Langedrag_2008_small.jpg20. oktober stod elevene i 7. klasse opp tidlig for å dra til Langedrag leirskole, først med fly til Oslo og deretter med buss til høyfjellet mellom Hallingdal og Numedal. De var naturligvis svært spent. – Jeg var unaturlig våken klokka fem da jeg stod opp, forteller en av guttene mens en annen forklarer at han var så spent at han våknet klokka fire om morgenen. Her kan du lese om og se bilder fra turen.

(Se bildeshow fra turen nederst)

Langedrag_okt08_text.jpg

Storfornøyde etter Langedrag-opphold

Når alle 7. klassingene fra adventistenes grunnskoler samles på Langedrag, blir det stiftet mange nye bekjentskaper gjennom et spennende og variert program. Elevene presenterte sin egen skole for hverandre første dagen, gikk på tur sammen i fjellet, gjorde gårsdsarbeid i grupper, deltok i uteaktiviteter av ulike slag, koste seg med spill og lek rundt peisen på kveldene og spiste gode måltider sammen i spisesalen. Men rundt bordet måtte det være stille, ellers kunne de tre lysene bli blåst ut i tur og orden, og om alle tre gikk, mistet de kiosk-dagen. Det ble derfor god stemning og forholdsvis lite støy ved måltidene. – Stemningen steg og steg for hvert måltid og det var et under at vi ikke mistet et lys til, forteller en Ekrehagenelev i loggboka si.

7. klassingene kunne fortelle om mange flotte natur- og dyreopplevelser etter det ukelange oppholdet på Langedrag. Stedets motto – «naturen er vår beste læremester» – ble en realitet for mange. For eksempel fikk elevenes utrente budeiefingre prøve geitemelking. Etter litt prøving og feiling klarte de fleste å presse ut en spinkel stråle geitemelk.

Det var også mange frittgående dyr på stedet som elevene fikk bli kjent med, blant annet de tilsynelatende småskumle, bredbygde, rødhårede muskelbuntene av rasen skotsk høylandsfe, og ponnier, ja, til og med digre, svarte, halvskallede Yak-kyr fikk de stryke over den lærete huden. Det er dette som utgjør litt av magien på Langedrag: Små og store husdyr, velkjente så vel som fremmedartede, vandret om hverandre innenfor gjærdene på tunet.

Om kveldene fortsatte dyrepraten. Rundt peisen fortaltes blant annet den nesten mytiske historien om Langedrags grunnlegger, den nå 90-årige Edvin K Thorson, og hvordan han leiet på ulven Ask rundt i Oslos gater akkurat som Fantomet, og hvordan han solgte «helsetrøye-bedriften» for å bygge og utvikle Langedrag.

På dagtid tok elevene gruppevis del i mange aktiviteter. Morgenfuglene kunne nærmest før hanen gol stå opp for å hjelpe til med fjøsstell. Det bar ut på fjellturer og tau-nettklatring. En elev forteller: – Jeg klatret opp i nettet så fort jeg kunne for å nå til topps. Jeg begynte å bli sliten i armene, men jeg tenkte at jeg ikke kunne sakke ned farten eller gi opp. Da jeg kom opp etter litt strev, kunne jeg velfortjent se ut mot innsjøen litt lenger nede i dalen. Jeg så demningen som var nede ved vannet, innsjøen ålte seg nedover bak noen fjell.

Ekstra stas var det nok å besøke fjellrevene. Med vaffelbiter lokket elevene dem helt opp til seg og fikk strøket gjennom den sølvgråe silkepelsen.

Hesteridning og voltige (en blanding av turn og dans på hesteryggen) var skikkelig tøfft, syntes mange av elevene, spesielt de som ikke var så hestevante.

I 30 år har familien Thorson drevet Langedrag naturpark mellom Numedal og Hallingdal. I 27 av dem har de levd tett på ulver. Fredagen gikk turen til ulveinnhegningen – for «sosialiserte ulver» der Tuva pratet på ulvespråket og ga dem litt mat. Samtidig fikk elevene se en imponerende oppvisning i kos og lek med ulv.

– Vi skulle se på mens Tuva pratet med ulver. Damen hadde litt vafler, og elgekjøtt også. Hun hadde vaflene i hånden ganske høyt oppe, så blunket hun og alle tre ulvene hoppet på henne. Hun gjorde det med vilje for å vise oss hvordan ulvespråket kan være, i følge en elev. Tilskuerne fikk vite at disse sosialiserte villdyrene er farlige for folk flest, fordi de ikke har den naturlige skyheten intakt.

Dette er bare et bittelite utdrag av alt det koselige, morsomme og utfordrende sjuendeklassingene kunne fortelle fra Langedrag. Under kan du se en del bilder fra oppholdet.

Bilder fra Leirskoleoppholdet på Langedrag

Last ned Flash-player for å se bildene.

Bildebidrag: Darin C og Ragnar S.