Bidos uten kjøtt..
av elev i 6. klasse

Da Sjetteklassingene på Ekrehagen skole skulle ha Mat og Helse ble de ganske overrasket. For de fikk høre at de skulle lage samenes nasjonalrett – uten kjøtt. Siden hovedingrediensen i samisk bidos er reinkjøtt, ble de fortalt at de skulle bruke noe som lignet litt.

Ingrediensene

I denne spesielle bidosen er det for det meste løk, poteter og litt gulrot. Kjøttet blir erstattet av vegebiter, noe som er laget for det meste av soyabønner og litt krydder. Vanlig grønnsaksbuljong blir brukt istedenfor kraft.

Hvorfor vegetarisk?

Ekrehagen skole eies og drives av Adventkirken i Tromsø og serverer da ikke kjøtt til maten siden dette er en del av deres hels- og livsstilprofil. Derfor valgte de å lage samisk bidos uten kjøtt.

Mange forskjellige meninger

De fleste elevene syntes dette hørtes merkelig ut. Men det var også noen som kunne si at det var en grei vri. – Det hørtes ikke så godt ut med en gang, men da vi tok ut vegebitene ble det veldig godt, sier ei av sjetteklassejentene etter å ha smakt på retten. Noen elever sa at de trodde ikke at retten lignet på bidos i det hele tatt.

En praksisstudent med samisk bakgrunn som var ved skolen den uka, nektet først å tro at det var mulig å lage bidos uten reinkjøtt. Etter noe nøling smakte han, og ble positivt overrasket, men syntes nok det var litt drøyt å kalle det bidos.

Endelig ferdig!

De fleste som smakte på maten til 6. klasse syntes den var veldig god. Og de mente at elevene hadde gjort en god jobb med matlagingen. 6. klasse selv syntes også at vegetarbidosen ikke ble så verst, selv om mange hadde tatt ut en del av kjøtterstatningen.