Per-Kristian-Olsen.jpg9. og 10. klasse fikk denne uken besøk av filmskaperen Per Kristian Olsen i forbindelse med fordypningsarbeid om Knut Hamsun. En engasjert Olsen ga elevene glimt fra Hamsuns livsreise. Han står for en storstilt Hamsun-dokumentar på tre programmer som vil ta for seg Hamsuns liv fra fødsel til død. Programserien vises på NRK neste år i anledning Hamsun-jubileet 2009.

I Hamsuns fotspor

Det var utvilsomt rett mann å få på besøk. Gjennom produksjonen av Hamsun-dokumentaren, har Olsen reist i Hamsuns fotspor verden rundt på jakt etter de store vendepunktene i livet hans. På spørsmål fra elevene på om han har lest alle Hamsuns bøker, var svaret «ja». Den beleste filmskaperen viste engasjement og fortalte mest om Hamsuns liv fra ungdomsårene til «Sult». Olsen krydret foredraget med innsiktsfulle og interessante episoder fra Tromsø og Nord-Norge. Denne lokalhistorien rundt Hamsuns gryende forfatterkarriere, skapte nysgjerrighet, undring og refleksjon hos elevene, og belyste blant annet hvordan en mann med bare 252 dager på skolen kunne bli en verdenskjent, Nobel-litteraturprisvinnende forfatter.

Elevene fikk stille spørsmål på slutten av det en time lange besøket. De var særlig opptatt av Amerikaoppholdet og Hamsuns forhold til nazismen. De hadde forberedt seg godt. Før besøket hadde elevene jobbet med stoffet i læreverket «Fra Saga til CD», laget en biografisk tekst om Hamsun og sett filmene Hamsun (1996) og Sult (1966).

Vi gleder oss til å se dokumentaren! Takk for besøket!

pko_nrk_hamsun_besoek.jpgPer Kristian Olsen forteller om Hamsun